14 september 2014

Marathon training - week 13


Nu ik dit schrijf, lig ik bijna languit op de bank met een reep Milka Oreo. Het was dus weer lange duurloop dag vandaag ;-) Weer een dertiger erbij. De komende 5 weken loop ik nog 1 keer een dertiger en verder wat korte afstanden. Het wordt met de week spannender.

Dinsdagavond was het tijd voor een langzame duurloop van een uur. Op Instagram schreef ik al dat ik mijn 'links-rechts' methode weer had toegepast. En nee, dat betekent niet dat ik alleen mijn linkervoet voor mijn rechtervoet heb gezet. Haha. Ik ging weer de eerste links en de volgende rechts en zo door, zodat ik weer in straatjes kwam waar ik nooit eerder was geweest. Op een gegeven moment belandde ik in een parkje waar ik me niet heel veilig meer voelde in het donker. Stom dat het alweer zo vroeg donker is, want dan mijdt ik toch sommige stukken in de stad als ik alleen loop.

Vrijdagochtend werd de intervaltraining gedaan voor het werk. Ik maakte er niet een heel uitdagende training van. Ik liep 4 minuten rustig en sprintte erna 1 minuut. Doel was wel weer om binnen een half uur 6 km te lopen en dat ging met gemak. Tijdens het minuutje sprint gaf ik ook echt alles. Meer dan die 6 km had het ook niet moeten zijn die ochtend. Klaar ermee. Ik stel me altijd heel erg in op een bepaalde afstand. Als ik voor 10 ga, ben ik er na 10 klaar mee. Soms zelfs helemaal op. Ga ik voor 30, dan vliegen de eerste 10 km voorbij!

En dat deden ze vanochtend ook! Gisterenavond lag ik al om 10 uur in bed te lezen omdat ik heel vroeg weg wilde vandaag. Ik voelde me wel weer een oma. Lig je dan op zaterdagavond. En dat alleen maar voor een marathontraining. 'Gelukkig' is er thuis niemand om aandacht te geven, anders had diegene weinig aandacht gekregen de laatste tijd :-p Of hij had het leuk moeten vinden om mee te lopen/mijn verhalen aan te horen. Okè, ik dwaal af. Vanochtend de wekker dus om 6 uur. Ik nam rustig de tijd om me aan te kleden en te ontbijten en om kwart voor 8 stond ik buiten. Via het fietsknooppunten systeem wilde ik naar Amersfoort lopen. Vanuit mijn huis zou dat ongeveer 30 km moeten zijn.
De eerste 10 km naar Bunnik waren wat saai, want die gingen door bekend gebied. Ik stopte voor een kleine 'gel en water-pauze' en liep daarna onbekend terrein op richting Zeist. Na Zeist ging de route door het bos. Het is zo mooi in het bos nu. Overal waren paddenstoelen en de bomen kleuren al mooi. Ik hou van de herfst. Ja. Echt! Valk voor Soesterberg raakte ik de weg kwijt. De knooppunten staan niet altijd goed aangegeven. Nadat ik een ANWB Paddenstoel was tegengekomen die me vertelde dat Amersfoort toch echt de andere kant op was, keerde ik weer op. Een kilometertje verkeerd gelopen. Geen probleem.
In Soesterberg zat ik op 20 km en was het weer even tijd voor een drinkpauze. Ik voelde mijn benen wel erg. Maargoed, het mooiste gedeelte zou nu komen, dus ging ik vrolijk verder. Opeens was ik op vliegbasis Soesterberg aanbeland. Ik was daar nog nooit geweest, maar het fietspad gaat dus opeens dwars over de oude landingsbanen. Wow, dat was wel even een gaaf momentje: loop je dan midden over een vliegveld. Heel apart! Daarna weer verder door het bos. Dit was het moment dat het ook wat drukker begon te worden met mountainbikers en andere hardlopers. Langzaam ontwaakte iedereen en was ik niet meer alleen. De route werd wat zwaarder doordat het fietspad behoorlijk op en neer ging met gemene kleine klimmetjes.
Bij kilometer 25 nam ik nog een gelletje en water. Inmiddels was het goed te merken dat ik in de buurt van Amersfoort was. Veel mensen met honden, heel veel hardlopers en fietsers. De laatste 5 km waren de mooiste, maar ook de zwaarste. Het fietspad liep langs een zandverstuiving en langs de heide die prachtig in bloei staat. Ineens vraagt een vrouw naast me hoe lang ik al aan het lopen ben en waar ik voor aan het trainen ben. Ze wenst me na 5 minuten succes en sprint zelf weer verder. Fijn, even die korte afleiding. Ondanks dat ik het zwaar heb, kan ik toch nog erg genieten van de mooie omgeving. Wat fijn om in het bos te zijn!
Amersfoort loop ik binnen langs de dierentuin en dan ben ik bijna bij het station. Om 11 uur druk ik op de stopknop van mijn horloge. Met de pauzes die ik genomen heb, ben ik 3 uur en een kwartier onderweg geweest. Daarvan heb ik bijna 3 uur gerend. Ik zou eigenlijk bij een collega gaan lunchen, maar zij was net zelf het bos in (tsja, allemaal buitensport mensen hè ;-) ) en zou rond 12 uur weer terug zijn. Ik besloot toch maar meteen de trein terug te nemen. Op het station vervloek ik de roltrap die kapot is. Ik wil geen traplopen nu! In de trein eet ik een energiereep en kijk ik toch wel terug op een mooie training. Deze 30 km waren zwaarder dan vorige week, maar ik heb het wel weer gedaan. Misschien waren ze zwaarder doordat ik nu alleen was en geen afleiding had (ik loop ook nooit met muziek..)? Misschien waren ze zwaarder vanwege het vroege tijdstip? Of was mijn week gewoon drukker? Het kan allemaal een reden zijn. Feit is wel dat ik ook 30 km kan lopen als mijn benen het wat zwaarder hebben!


Komende week staat er geen hele lange duurloop op de planning. Ik werk 6 dagen en een weekje wat kortere afstanden is ook goed voor het herstel. Nog 5 weken!!!

Week 13
di: langzame duurloop 10.7 km
woe: 2 uur kanoën
vrij: intervaltraining 6.2 km
zo: langzame duurloop 30. 8 km
5 ochtenden buikspieroefeningen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten