31 juli 2013

Noorwegen 2013: Oslo (2)

15 juni - Na een onrustige nacht besluit ik op deze wederom prachtige dag, vroeg op te staan en er een cultureel dagje van te maken. Helaas heeft het hostel alleen vieze koffie en ben ik vergeten de dag ervoor ontbijt te halen (leermomentje!), dus eerst maar naar de supermarkt en een kiosk voor lekkere koffie. Terwijl ik eet, loop ik rustig richting het water waar een bootje vertrekt naar het schiereiland Bygdøy. Op dit eiland liggen een aantal bekende musea en ik ga naar het Norsk Folkemuseum. Dit is een openluchtmuseum waar oude huisjes staan. Denk aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, zoiets is het. Interessant vind ik het altijd: hoe de mensen leefden vroeger, wat ze aten, wat ze droegen etc. Ik loop er rond tot lunchtijd en bedenk waar ik nu heen zal gaan.

Het bootje wat me naar Bygdøy bracht is een hop on/hop off bootje, dus ik neem een haventje verder en stap uit bij het Fram Museum. Dit museum is gewijd aan het schip de Fram, dat onder andere door Roald Amundsen is gebruikt tijdens zijn poolexpedities. Amundsen zette in 1911 als eerste mens voet op de Zuidpool. In het museum staat het grote schip tentoongesteld en wordt de geschiedenis van de poolexpedities verteld.

Na een uurtje heb ik het wel gezien en besluit ik een stukje te wandelen over het eiland. Er staan grote houten huizen van de welgestelde Noren, die er in de zomer op vakantie gaan. Ik volg een bordje waarop het strand staat aangegeven, maar ik ben al snel de weg kwijt. Toch kom ik na 3 kwartier lopen in een groot park terecht, waar alle jonge inwoners van Oslo zich bevinden. En er is inderdaad een strand! Hier besluit ik even wat slaap te pakken na de korte nacht. Heerlijk, want de zon schijnt en dat had hij in Nederland nog niet echt gedaan in de lente. Het is warm en ik kan zowaar in een korte broek zitten. Ma het rustmomentje loop ik langs de randen van het eiland terug naar het haventje waar de boot vertrekt. Onderweg loop ik door bossen en duiken steeds afgelegen strandjes op. Mensen lopen hard over de paadjes en ik bedenk me dat ik hier zeker zou hardlopen als ik hier zou wonen. Prachtig stukje natuur bij de stad!

's Avonds in het hostel lig ik vroeg op mijn bed, moe van het vele lopen en buiten-zijn.  Een aantal backpackers om me heen ligt al te slapen. Ik schrijf in mijn opschrijfboekje over 'de nachtbrakers', 'de Aziaat' en 'de architect'. De nachtbrakers zijn twee meisjes uit Duitsland die de nacht ervoor midden in de nacht binnenkwamen met hun koffers en enorm aan het ritselen waren. Ze liggen samen boven me in het stapelbed en fluisteren net hard genoeg om mee te krijgen dat ze zijn gaan shoppen vandaag. Ze hebben rolkoffers bij zich met modieuze kleding en er staan tassen in het halletje met nieuw geshopte schoenen. Het haar moet drie keer geföhnt worden en 's ochtends staan ze een half uur voor de spiegel. De Aziaat is een Aziatisch meisje, waarvan ik er later nog meer zal tegenkomen: jong, alleen, stil en erg op zich zelf. Ze is verlegen en spreekt niet heel goed Engels. Ze is spelletjes aan het spelen op haar mobiel, slaapt om half 10 en staat om 6 uur op om vervolgens de hele dag door de stad te lopen. De architect is doodmoe na haar toelatingsdag. Morgen zal zij nog een keer moeten. Ze wenst me alvast een hele goede reis en vind me 'tough' omdat ik ook ga kamperen.

Ja, dat kamperen ben ik ook wel benieuwd naar! Morgen vertrek ik naar Geilo (spreek uit als Jeilo), waar ik drie nachten op een camping zal staan.

Zondag meer over Geilo en Duitse mannen. Das ist so geil, ja.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten