13 november 2010

Joyeux Noël

Het is kerstavond 1914. Het is ijskoud en de spanning heerst op het front. De mannen van de Franse en Schotse troepen liggen te kleumen in hun loopgraven. Lijnrecht tegenover hen liggen de Duitse jongens.
Joyeux Noël is een film gebaseerd op waargebeurde feiten. Mooie feiten. Feiten waarvan je hoopt dat ze vaker voor zullen komen. De Schotse jongens hebben heimwee en beginnen, onder begeleiding van doedelzakken, te zingen. Aangestoken door dit feestelijke gezang, begint een Duitse soldaat, die tevens tenor is, een kerstlied in te zetten. Langzaam komen alle soldaten uit hun loopgraven en de leiders besluiten een staakt het vuren. Een dag en nacht lang lijken de jongens vrienden van elkaar. Ze kennen elkaars leed: weg van de vrouw, eenzaam en koud zijn.

Op 1e kerstdag zingen de soldaten samen kerstliederen en houdt de Franse pastoor een kerstdienst. Het kerstbestand van 1914, zoals deze gebeurtenis ook wel genoemd wordt, was een mooie gebeurtenis in één van de bloedigste oorlogen die Europa gekend heeft. Één van de laatst levende van de WO1-veteranen vertelt:

'Vanaf de Duitse zijde klonk het Stille Nacht, Heilige Nacht. Toen het lied beëindigd was, stapte een Duitse soldaat het niemandsland in. ‘Merry Christmas’, riep hij, ‘We not shoot. You not shoot.’ Daarna zwegen de kanonnen en geweren. We schreeuwden ‘gelukkig kerstfeest’, hoewel niemand zich gelukkig voelde. Na maanden in de loopgraven met het geluid van fluitende kogels, ratelende machinegeweren en verre Duitse stemmen voortdurend op de achtergrond, was het plotseling stil, griezelig stil zelfs. Het was een spookachtige stilte. Alle explosies stopten. We stonden stil en dachten aan onze maten die gesneuveld waren en aan onze families thuis. We hadden twee maanden geweerschoten gehoord, soms Duitse stemmen, maar nu was het overal stil.’

Natuurlijk is de film wat geromantiseerd, maar het mooie is wel dat de makers ervoor gekozen hebben om zowel Franstalige, als Duitstalige en Schotstalige acteurs in te zetten. Het komt echt over: je voelt mee met de jongens. Je krijgt het al koud bij het zien van het besneeuwde verlaten landschap. Een mooie film voor de donkere dagen!


3 opmerkingen:

 1. Leuk om zo je nieuwe blog te zien hoor! Goed verhaal dit, kende de film nieh!

  Jaartal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Indrukwekkende film was dat, heb hem ook gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken de film niet...maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit zo gebeurd is...het was ook een heftige tijd vol met emoties!!!

  BeantwoordenVerwijderen