30 november 2010

Gezien op het IDFA

Helaas had ik naast mijn vrijwilligersdiensten, Lady Gaga in Antwerpen en mijn scriptie, erg weinig tijd om zelf documentaires te kijken op het IDFA. Toch heb ik er nog drie kunnen zien.

8: The Mormon PropositionVS, 2010, 81 min.
De ultraconservatieve Mormoonse kerk in Utah spendeerde 22 miljoen dollar aan campagnes om het homohuwelijk in Californië uit de wet te houden. 'Voorstel nummer 8' heette het verzoek om de wet aan te passen en het huwelijk weer exclusief voor man en vrouw te houden. Jonge homoseksuele Mormonen vertellen hoe ze proberen om te gaan met hun seksualiteit.
Deze documentaire riep in de zaal nogal wat verontwaardiging op. In Nederland kunnen homoseksuelen natuurlijk gewoon trouwen, maar in de VS ligt dit anders. Er wordt uit de doeken gedaan hoe manipulatief de Mormoonse kerk is geweest. Ze hebben al hun leden opgeroepen om geld te doneren om voorstel 8 door te voeren. Gaven de leden niets, dan werd hun verweten dat ze niet oprecht geloofden in God. Mormonen zijn zo opgevoed dat ze altijd moeten gehoorzamen aan de kerk en God, dus gaven ze geld. Aan het woord is een jong Mormoons stel dat trouwde in Californië. De jongens zijn verstoten uit de Mormoonse gemeenschap. De familie wil hen niet meer zien. Er worden nogal harde dingen gezegd in de documentaire, wat dus de verontwaardiging opriep in de zaal. Zo kwamen homoseksuelen aan het woord die hadden gestudeerd op een Mormoonse universiteit. Hier werden ze letterlijk gemarteld en ondervraagd in achterkamertjes. Ze zouden wel even de gevoelens weghalen bij de jongens. Niet voor niets, zo meldt de documentairemaker, plegen heel veel Mormoonse jongens en meisjes zelfmoord. Het zelfmoordpercentage onder de Mormoonse jongeren ligt heel hoog. Het is vaak de enige uitweg die ze hebben. Ondertussen blijft de Mormoonse kerk alles ontkennen..

7.5/10



Guilty Pleasures
Engeland, 2010, 85 min.


Elke vier seconden wordt er wereldwijd een bouquetreeksromannetje verkocht. Wat is het geheim van deze pockets, vol voorspelbare, weinig realistische liefdesverhalen? De documentaire confronteert ons op luchtige wijze met de menselijke behoefte tot vluchten. Terwijl we maar al te goed weten dat het echte leven geen bouquetreeks is.
Wat heb ik - en meerdere mensen in de zaal - gelachen! De documentaire portretteerd vijf mensen. Als eerste is daar een man van middelbare leeftijd die onder het pseudoniem Gil Sanders de meest romantische verhalen bedenkt. Hij heeft meer dan 100 boekjes geschreven en is van mening dat niet iedereen dat zou kunnen. Je moet goed weten wat een vrouw wil. Zelf is deze man overigens nog steeds alleen. Dan is er een mannelijk model dat al honderden keren heeft geposeerd voor de covers van de boekjes (zie onder). Dit model is zo lachwekkend. Hij vindt zichzelf fantastisch en hij maakt zulke grappige opmerkingen. De zaal lag werkelijk dubbel. Verder worden er drie lezeressen gevolgd die allen in een moeilijke relatie zitten: een Engelse, een vrouw uit India en een Japanse vrouw.
De film switcht tussen deze vijf personen en is erg goed gemonteerd. Wat een heerlijke luchtige documentaire!

8.5/10

My Avatar and Me (Min avatar og mig)
Denemarken, 2010, 91 min.

Of: hoe Second Life het echte leven overnam van de niet zo succesvolle Deense documentairemaker Mikkel Stolt. Hij reconstrueert in scènes de draaikolk waarin hij terechtkwam na het scheppen van zijn avatar. In de ban van Second Life maakt hij de zuigende kracht van de virtuele wereld duidelijk via een flinke dosis zelfspot.
Helaas is deze hele documentaire een reconstructie van wat er gebeurd is. Het is niet bijster goed nagespeeld door de regisseur. Toch is het een interessant gegeven hoe iemand zo verslingend kan raken aan de online wereld van Second Life. De regisseur wordt er verliefd op een vrouwelijke avatar. Hij raakt helemaal geobserdeerd van haar. Het gaat zelf z ver dat hij zijn vriendin in het echte leven verlaat. Uren zit hij in de online wereld om er te dansen, praten en zelfs seksen met zijn virtuele vriendin. Aan het eind van de documentaire zegt hij dat hij nog steeds niet weet wie er nou achter deze avatar zat. Hij draagt de film dan ook op aan 'haar'. Wie weet zat er wel een man achter deze knappe blondine..

6.6/10

2 opmerkingen:

  1. Het zijn wel 3 uiteenlopende verhalen! Leuk dat je ze nog gezien hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Idd 3 hele uiteenlopende documentaires. Vreselijk hoe er gedacht wordt over homosexualiteit in de Mormoonse kerk.
    Grappig dat mannelijke model voor die bouquetreeksromannetjes!

    Een fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen