18 maart 2014

Tip voor alle hardlopers: De geboren renner - Christopher McDougall

In de herfst kreeg ik van een collega de tip 'De geboren renner' van Christopher McDougall eens te lezen. Eerst besloot ik het aan een andere collega cadeau te doen en een tijd later kocht ik het ook zelf.

Tot nu toe is het één van de interessantste boeken over hardlopen wat ik gelezen heb. Niet alleen heeft de schrijver gedegen onderzoek gedaan, maar hij maakt ook een mooie reis naar de wedstrijd van zijn leven: een ultra door de bloedhete woestijn van Mexico. Zijn tegenstanders? De beste Amerikaanse ultra-lopers en de Tarahumara. Wie? De Tarahumara! Het hele boek draait om deze indianenstam uit Mexico. Ze waren een mysterie voor velen. De Tarahumara rennen met gemak een 100 mijls wedstrijd op.... sandalen, zonder al te veel eten en drinken. Hoe kan het dat deze stam zo goed kan hardlopen? Zijn ze geboren om hard te lopen? Of zijn eigenlijk alle mensen geboren om hard te lopen?

McDougall gaat op bezoek bij Nike, praat met wetenschappers die onderzoek doen naar de rennende mens (en dier) èn gaat op onderzoek uit in Mexico. Wat volgt is een heel interessant verhaal over de rennende mens. Niet alleen de wetenschappelijke hoofdstukken zijn lekker luchtig geschreven, maar ook zijn reisverhaal over een stel - gekke - ultralopers, waarmee hij naar Mexico afreist, is erg vermakelijk. Hij weet zijn mede-reizigers geestig te omschrijven. En ook de ontmoeting met de nog steeds mysterieuze Tarahumara is bijzonder.

De climax van het verhaal is de wedstrijd midden in het Mexicaanse niemandsland. De traditionele Tarahumara op hun sandalen, de Amerikaanse 'barrevoets Ted' op zijn 5fingers, minder traditionele Tarahumara op goedkope gympen, de schrijver op zijn geavanceerde hardloopschoenen en nog een handjevol mensen. Allemaal lopen ze op hun eigen manier de 75 km door de woestijn, waar de temperatuur tegen de 40 graden loopt. Wie zal er winnen? De snelste Amerikaan met zijn waterrugzak en powerbars of de Tarahumara in hun rokken en op sandalen? Ik zou zeggen: lees dit boek! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten