24 januari 2012

Human Planet: piepende Tarantula's

Ik ben geboren in een stad, heb een stenen huis waar het aangenaam warm kan worden en koop mijn eten kant en klaar in een supermarkt. Ik hoef me kortom niet al te druk te maken over mijn eten, drinken en kleding. Dat het ook anders kan, bewijst de fantastische serie Human Planet van de BBC.

Vorige week kreeg ik de DVD van deze serie te leen van een collega. Human Planet, opgedeeld in 8 afleveringen, laat het verhaal zien van het aanpassingsvermogen van de mens. Hoe kom je bijvoorbeeld aan eten als je in het koudste gedeelte van de wereld woont? In een land waar niets meer groeit in de winter en waar de zee bevroren is. In Noord-Oost Canada gaan mosseljagers onder het metersdikke pak ijs op zoek naar mossels. Deze jagers houden de natuur nauwlettend in de gaten: zelfs onder het dikke ijs gaan de getijden door. In een bepaalde periode gaat het water onder de ijslaag zo laag staan, dat de jagers onder het ijs op zoek kunnen naar mossels. Een gevaarlijke taak, want het wordt veradelijk snel weer vloed. Vele mosseljagers zijn al onder het ijs overvallen door het water en zijn verdronken.
Dit is één van de vele verhalen die aan bod komen in de serie. Het is indrukwekkend om te zien hoe de mens zich kan aanpassen aan extreme natuurlijke omstandigheden. Hoewel ik nog niet alle afleveringen heb gezien, heeft Jungles - People of the Trees de meeste indruk op me gemaakt. Hieronder staan twee korte fragmenten uit deze aflevering. Wat heb ik gehuiverd bij het zien van de kinderen die Tarantula's bakken als marshmellows. Ik gruwel al van de kleinste spin, maar voor deze kinderen zijn de grote (zo groot als een maaltijdbord!!) spinnen een lekkernij en ze weten heel goed waar ze deze kunnen vangen. Let vooral even op het 'piepen' wat de beesten gaan doen als ze gaar zijn. Bij het tweede fragment uit de Jungle-aflevering kreeg ik diep respect voor een man, die zonder betrouwbare touwen een tientallen meters hoge oerboom in klimt om bij een bijenkorf te komen voor de honing. Na een paar uur klimmen en vele bijensteken later, heeft hij de kostbare zoete lekkernij te pakken. Meteen gaat er een mandje naar beneden, waar zijn familie zit. De honing wordt gulzig (met bij en al) neer binnen gewerkt.
Als je van mooie natuuropnames houdt, van beelden van de meest afgelegen oorden, dan is deze serie zeker de moeite waard om te kijken. Mensen hebben allerlei handigheidjes bedacht om te kunnen overleven en wat voor hen normaal is, zal voor ons aanvoelen als eng of vies. Vraag je tijdens het kijken eens af wat jij zou doen als je in zo'n natuurgebied gestrand bent :-)

2 opmerkingen: