11 december 2013

Het jaar 2013


December, één van mijn favoriete maanden, is inmiddels alweer 11 dagen oud. Ik heb gisteren de leeftijd van 26 bereikt, dus het wordt weer tijd voor een jaaroverzicht. Facebook heeft de leuke optie om je meest gelikete foto's en berichten van 2013 te bekijken. Mijn meest leuke berichten gingen over de twee onderwerpen die ik blijkbaar het liefst op Facebook zet: reizen en hardlopen. Het laatste probeer ik steeds meer te beperken, omdat ik niet iedereen wil lastigvallen met al mijn trainingsrondjes. 

Reizen en hardlopen dus. Ik denk dat ik over beide onderwerpen genoeg hoogtepunten heb te vertellen. Het allerleukste en spannendste wat ik afgelopen jaar heb gedaan, was mijn reis in juni naar Noorwegen. Helemaal alleen met een backpack op mijn rug vertrok ik naar Oslo, om vervolgens al lopend, treinreizend en kamperend door het land te trekken. Voor het eerst echt alleen: jezelf tegenkomen, maar ook volledig ontspannen. Veel nadenken en genieten van de natuur. Onderweg veel mensen tegengekomen en genoeg gesprekken gevoerd, maar ook de complete stilte om je heen voelen. Op deze reis heb ik wel even kunnen teren.
Een tweede hoogtepunt in de categorie reizen, was de doorstart die wij met de YMCA Jongerenreizen hebben gemaakt. Dit jaar ben ik niet als reisbegeleider meegegaan, maar ik heb wel erg veel gedaan achter de schermen.

En dan het hardlopen. 5 wedstrijden heb ik gelopen in 2013. Van 5.6 km tot 15 km. Aan het begin van het jaar had ik nooit kunnen denken dat ik ooit 15 km zou hardlopen. Toch gebeurde dat in november tijdens de 7 Heuvelenloop in Nijmegen. Hier ging ik als een speer. Het was heerlijk! In dezelfde stad liep ik eerder in het jaar ook al een PR op de 10 km tijdens de Marikenloop. Een bijzondere wedstrijd was MudMasters: 12 km door de modder met onderweg allerlei obstakels. Grote lol hadden we! Alle wedstrijden samen gelopen met Quirine, die me vooral bij de Meidenloop in Utrecht er door heen heeft moeten praten.

Facebook helpt me ook met de rest van de leuke dingen die ik gedaan heb in 2013. Een aantal hoogtepunten:
  • Het Dutch Mountains Movie Festival
  • Schaatsen, wandelen en eten met collega's
  • Onderdeel zijn van het Better Running Lab van Ecco.
  • Een weekend vakantie op de Veluwe
  • Uitgenodigd worden voor de Op Pad Lezersjury Awards
  • De vele bioscoopbezoekjes en klimavondjes

Veel leuke dingen dus, maar waren er dan ook dieptepunten? Natuurlijk, er zijn altijd wel mindere tijden. Mei was een maand die, net zoals vorig jaar, wat mij betreft overgeslagen had kunnen worden. Vervelend nieuws komt al twee jaar in mei. Gelukkig was daar snel de reis naar Noorwegen, want die rust had ik wel nodig. Uiteindelijk is alles te relativeren. Wat is nou vervelend nieuws? Ik en de mensen om me heen zijn nog gezond en iedereen die ik mag is er nog. En dat is het belangrijkst!


Meer reizen, meer hardlopen, meer daten, minder piekeren. Genieten.
2014, wat zal dat brengen? Het jaar dat ik 26 zal zijn. Een aantal dingen staan al gepland: een halve marathon en een optie op een reis naar Nepal. Gelijk twee dingen die ongetwijfeld een hoogtepunt gaan worden. 
In Noorwegen kwam ik niet de Fjällräven man tegen, alleen een stel wilde Duitsers. En bij Boer zoekt vrouw zat ook niet die ene leuke boer. Tijd om eens wat meer actie te ondernemen op dit gebied. Die mannen komen helaas niet vanzelf. Speeddaten? Nee, been there, done that. Internetdaten dan? Misschien. Ik hoor de laatste tijd veel succesverhalen en het levert sowieso leuke verhalen op ;-) Er moeten toch genoeg sportieve, vriendelijke, vrijgezelle buitenmannen op deze wereldbol rondlopen?!
Als laatst: het zou goed zijn me eens minder druk te maken over mezelf of over werk. Alles waar ik me het afgelopen jaar druk over heb gemaakt, is goedgekomen. 'Alles komt goed' is een cliché, maar toch is het vaak waar. Het heeft geen zin om een hele nacht ergens over te denken. Zoek gewoon één moment, praat erover, schrijf het er uit. 

Voor nu nog even genieten van de laatste dagen van december, waarin nog genoeg leuke dingen gepland staan. En dan gaan we zien wat het jaar 2014 gaat brengen!


1 opmerking: