28 augustus 2011

'Honger' naar bergen

Tik, tik, tik... De regen slaat al bijna de hele dag tegen het raam hier. Het is echt een zondag om in je bed te liggen of om films te kijken of om voor de zoveelste keer te genieten van je vakantiefoto's. Vakantie... ja, zucht: als ik op de kalender kijk, verbaas ik me erover dat ik alweer bijna een maand terug ben. Terug uit het mooie Kroatië en Bosnië. Twee heel verschillende landen met een interessante recente geschiedenis. Ik heb de kapotgeschoten huizen in Sarajevo zien staan. Indrukwekkend. Ik was verbaasd over de schoonheid van Bosnië. Groene heuvels en rotsachtige bergen met mooie wandelpaden. Wandelpaden waar je geen enkele toerist zal tegenkomen. Heerlijk natuurlijk!

Helaas kan ik niet iedere maand naar de bergen en daarom moet ik zo nu en dan een film kijken waar mooie landschappen in voorkomen. In sommige films fungeert een landschap of een bepaalde berg als een personage. In andere films zijn ze slechts opgenomen voor het mooie plaatje. Ongeveer een jaar geleden zal ik tijdens de Sneak Preview de film Nordwand. Deze film verhaalt het waargebeurde verhaal van de beklimming van de noordwand van de Eiger (Zwitserland) in 1936. Twee Duitse jeugdvrienden met een passie voor bergbeklimmen, besluiten onder grote media-aandacht, de 'Moordwand' te beklimmen. Ze willen de eersten zijn die de top bereiken en ook Duitsland, dat aan de vooravond staat van de Tweede Wereldoorlog, wil uit propaganda-overwegingen dat de Duitsers als eersten op de top staan. Natuurlijk kan deze beklimming niet goed gaan: competitiedrang, jaloezie, slecht materiaal en slecht weer zorgen voor een spannende onderneming. De Eiger - en dan vooral de noordwand - is een gemeen personage, een personage dat dwars zit. Het is een mooie berg in een mooie omgeving, die ik ook al eens in het echt heb mogen aanschouwen. Zo'n film als deze, drukt je echter weer even met je neus op de feiten. Een bergbeklimming is niet zo makkelijk als het lijkt....

Hoewel natuurlijk hevig geromantiseerd - één van de vrienden wordt verliefd op een Nazi-journaliste - kan Nordwand mijn honger naar bergen en mooie landschappen weer even stillen. Ondertussen tikt de regen hier steeds harder op de ruit, dus ik ga diep weggedoken onder een deken, nog zo'n ultieme hongerstillende film kijken: Into the Wild!

4 opmerkingen:

 1. Ja, velen weten het idd, maar Bosnië e.o. is prachtig! Voormalig Joegoslavië...een land waar men vroeger veel op vakantie ging. Gertom is voor zijn werk er vele malen geweest, ook hij schrok van de kapot geschote huizen, triest dat het allemaal nog zo eruit ziet. Kroatië is daarentegen wel een heel geliefd vakantieland aan het worden! Zo verschillend allemaal.
  Nordwand heb ik ook gezien, idd een aangrijpende film...het verhaal leek mij erg onwaarlijk, dom ook...hoever kunnen mensen gaan om hun droom te verwezelijken? Into the Wild vind ik een veel mooiere film...het eind is wel triest hoor....
  Fijne dag verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben echt een zonaanbidder, heb echt niets met afzien in de kou. Ik snap die drang ook niet, persé die vlag op een bergtop te willen zetten.
  Een berg in de zon is weer een ander verhaal, zodra ik die in het zicht krijg wil ik er op rennen. Een keer op slippers gedaan, was skien terug naar beneden ;-)
  Wat lekker dat je naar Bosnie bent geweest, inderdaad erg mooi, maar met een vreselijk verleden..

  Groetjes, Lieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat jij dit jaar ook naar Kroatië bent geweest. Een prachtig land hè! In welke plaats(en) ben jij geweest?
  Ik ben al verschillende keren in Kroatië geweest (denk zo'n 8 keer) en een paar jaar geleden zijn we ook een dag naar Bosnië geweest, Bihach. Maar wij vonden het toen niet zo'n prettige sfeer om zo rond te wandelen. Maar dat is nu waarschijnlijk al een stuk verbeterd. In Kroatië zag je ook veel terug van de oorlog, soms gewoon hele dorpen weg.. indrukwekkend. Gelukkig zijn ze nu druk bezig om alles weer op te bouwen.

  liefs Insoon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Anna,
  Alles goed ?? 't Is zo stil hier ??!

  Groetjes, Lieke

  BeantwoordenVerwijderen