8 januari 2011

Reizen naar filmlocaties

De Volkskrant (08-01-2011) - Filmlocaties trekken publiek. Er is zelfs een woord voor filmtoeristen: de setjetters. Films hebben ook invloed op een plaats en de bewoners. (...) Reizen selecteerde enkele filmplekken die een bezoek waard zijn. Van 'Zweinstein' tot Hollywood. Inzoomen als de camera's weg zijn.Voeg mijn twee belangrijkste hobbies samen en je krijgt 'filmreizen'. Dit weekend had De Volkskrant een themanummer van de rubriek 'reizen'. Een stuk over Los Angeles en Hollywood, een stuk over Bali waar lezers en kijkers van Eat Pray Love massaal naartoe gaan, een artikel over een dorp in Italië waar The American zich afspeelt, foto's van de Harry Potter locaties, een artikel over de snackbar van Maaskantje en voor de tieners onder ons: een stuk over de Amerikaanse bossen waar Twilight zich afspeelt.


Ja, ik mag dat wel van dit soort artikelen. Stiekem ben ik altijd even blij als ik ergens op reis ben en er staat bij een oud huisje dat er een één of andere film is opgenomen. Mede filmliefhebbers zullen zich hier wellicht in herkennen. Je denkt ineens: 'hè, dat herken ik'. Je maakt een foto van dat ene kasteel of je gaat op dat ene bankje zitten. Thuis kun je dan zeggen: 'kijk ik ben op een bekende plek geweest.'

Ik heb zelf menig lokatie van de Harry Potter films gezien. Je vindt ze door heel Groot Brittannië. In Oxford zag ik de eetzaal en de gangen van Zweinstein in het Christ Church College, in Alnwick zag ik Zweinstein van buiten, in Schotland zag ik het landschap en de brug waar de Zweinstein Express overheen rijdt. Nee, je moet niet denken dat één kleine lokatie in een film, bijvoorbeeld Zweinstein, één gebouw is.

Ach, en omdat ik nu eenmaal filmliefhebber ben, moet ik ook nog een keer naar Los Angeles. Ik weet van velen dat het een verschrikkelijke stad is, dat het er nep en druk is. Maar toch wil ik stiekem een toeristische tour maken langs de huizen van de sterren, wil ik over de Walk of Fame lopen en de Universal Studio's en de Warner Brother's Studio's zien.


Afgelopen zomer in Schotland.
Wie is er ook wel eens op filmlocaties geweest? Wie van jullie staat er ook op de foto met een bekend huis of een bekende straat? Wie staat er gefotografeerd in een beroemd landschap?

6 opmerkingen:

 1. Hee Anna, via Jaartal vond ik je weer. :D Gave blog!
  Ja ik ben weleens op de filmset van Popeye geweest toen we op vakantie in Malta waren. Helaas had ik toen nog geen digitale camera, maar als ik ooit wat tijd over heb ga ik nog weleens wat foto's inscannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me wel gaaf om zo'n filmlocatie in het echt te zien. Heb er nog geen gezien! Een fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oeh, ik wil ook die alnwick universiteit zien! (foto?) Eh.. ik heb parijs gezien.. Een grote filmset voor talloze romkoms, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In Tsjechie zijn wij op filmlokaties geweest van de film Narnia...bijzonder hoor! Maar ook Schotland hebben wij ook diverse filmlokaties gezien! En in Nederland heb je enkele steden die ik ken waar ook vele films zijn opgenomen, zoals Dordrecht. En zo zijn er vast nog wel meer lokaties waar ik geweest ben, maar ik weet ze zo niet 1,2,3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Anna, Wat een leuke blog! Ik ben zelf student algemene cultuur wetenschappen aan de Erasmus Universiteit en ik schrijf momenteel mijn Bachelor Thesis over media toerisme, en dan specifiek over mensen die Harry Potter filmlocaties bezoeken! Ik vroeg me af of ik je wat vragen mag stellen over je bezoek? Dat zou me echt helpen! Ik ga zelf volgende week naar London om de filmlocaties te bezoeken en heb er super veel zin in! Als je mee wilt werken (een paar korte vragen voor mijn onderzoek) stuur me dan een e-mail naar josine.roost@gmail.com

  Hopelijk wil je me helpen! Groetjes, Josine

  28 maart 2011 18:07

  BeantwoordenVerwijderen