19 januari 2011

Afstuderen

In mei 2010 begon ik met nadenken over een scriptieonderwerp. Ik wilde iets historisch doen en het moest met film te maken hebben. Na een tijdje nagedacht te hebben, werd het een historisch receptieonderzoek naar het imago van Marilyn Monroe in het Nederland van de jaren vijftig.


Familie, collega's of mensen die je voor het eerst spreekt: allemaal vragen ze waar je in godsnaam onderzoek naar doet als je film- en televisiewetenschap studeert. Ik ben de krantenarchieven ingedoken om uit te zoeken hoe journalisten in de jaren vijftig over Marilyn Monroe schreven. Verder heb ik drie van haar in Nederland meest populaire films gekeken. Hoe paste Marilyn Monroe nou in het Nederland van de jaren vijftig? Een tijd waarin seks niet besproken werd, maar door de jeugd wel degelijk werd bedreven. Een tijd waarin er in Nederland langzaam scheurtjes in de verzuilde samenleving kwamen.

De jaren vijftig waren een opstapje naar de 'wilde jaren zestig'. Het leek een rustige, saaie tijd, maar onderhuids gebeurde er al vanalles. Monroe was indertijd de personificatie van seks. In Nederlandse kranten werd er nogal afkeurend over haar en haar films geschreven. Immers: men wilde niet dat de Nederlandse vrouw ook zo sensueel werd. Men had liever dat de vrouw thuis bleef en op de kinderen paste. Toch werden er wel erotische toespelingen gemaakt en grapjes over haar seksualiteit. Niet expliciet, maar impliciet. Het was een manier om, om te gaan met een 'taboe' als seksualiteit.

Dit alles, inclusief een heel theoretisch hoofdstuk over onderzoek naar sterrendom in Amerika en Nederland, is mijn scriptie geworden. Gisteravond mocht ik mijn cijfer ontvangen en ik kan met trots zeggen dat ik er een 7.5 voor heb gehaald. Dit betekent dat ik met een gemiddelde van 7.8 ben afgestudeerd. Over een maandje mag ik officieel MA (Master of Arts) achter mijn naam zetten! Helaas zijn er maar drie keer per jaar diploma-uitreikingen, dus ik zal pas in juni mijn diploma mogen ontvangen. Maar dit neemt niet weg dat 31 januari mijn afstudeerdatum wordt.

Geen student meer, niet meer gratis met het OV doordeweeks, geen stufi meer en geen studentenkortingen meer... Hello, real world..

5 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met je afstuderen. En wat kun je nu alle doen met je opleidingen. Want ik had er tot vandaag nog nooit van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd Anna! En een mooi onderwerp voor je scriptie! En straks dus geen student meer....dus ook idd daaggg kortingen! Dat zal we wat minder zijn, maar goed...veel succes verder hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd meis! Je hebt een leuk onderwerp voor je scriptie gekozen en met een prachtig eindcijfer geslaagd. En nu het echte leventjes zonder alle kortingen.. zal vast even wennen zijn ;-)

  Een fijne maandag!
  liefs Insoon

  ps: ik vind het seizoen ook maar vreemde boeren bij BzV. Gijsbert vind ik het normaalst, haha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met je afstuderen en wat een mooi afstudeercijfer, terecht supertrots!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw wat geweldig !
  En wat een leuk onderwerp joh !
  Heel veel over te vertellen inderdaad.
  En nu snel solliciteren ?
  Of nog even van de studentenaftermath genieten..
  Om het te vieren natuurlijk ! ;-)

  Groetjes, Lieke

  BeantwoordenVerwijderen