2 februari 2015

Nieuwe uitdagingen

'Hoe gaat het met hardlopen?' Chagrijnige blik van mijn kant. 'O, sorry...' En zo gaat het al een aantal maanden. Hoe gaat het dan met het hardlopen, vragen jullie je natuurlijk af? Nou, hardlopen gaat nog steeds niet. Althans, ik heb het geduld er even niet meer voor om het langzaam op te bouwen. Buiten is het te koud, te nat of te winderig. Ik kan een minuutje rennen en moet dan weer lopen. Ga ik te snel of te ver dan word ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt de volgende dag. Geïrriteerde knieën, een stramme hamstring, pijnlijke heup. Bezoekjes aan de fysio hielpen tot nu toe niet echt. Het is iets aan mijn houding wat moet veranderen. Na in november en december letterlijk twee maanden stil te hebben gezeten, werd ik knettergek. Psychisch is het voor een mens niet goed om van keihard trainen naar niets te gaan. Ik werd chagrijnig, ging veel meer eten en de repen chocola vlogen er door heen. 's Avonds zat ik vermoeid op de bank voor de tv. Het was duidelijk: ik MOEST bewegen. Omdat iedereen maar blijft vragen wat ik nu doe, een sport-update op de blog!

* Klimmen: sinds een paar weken probeer ik weer 1 keer in de week te gaan klimmen of boulderen. Tijdens mijn marathontraining lag dit even stil. Ik had er toen ook niet zo'n plezier in, maar dit is weer helemaal terug! Vorige week deed ik zowaar een poging tot een 6b. Het duurde heel lang en ik moest tich keer blokken, maar ik heb het wel weer geprobeerd. Eens kijken of ik nog verder kan komen!


* Sportschool: ik stond vorige maand voor het eerst van mijn leven op een crosstrainer in de sportschool. Alle energie moest er uit! Ook liep ik er hard op de loopband op mijn Fivefingers. Hierna had ik geen last van mijn knieën. Die aparte schoentjes vragen om een heel andere looptechniek en ik ben benieuwd of het wat voor me doet. De sportschooleigenaar sprak me er op aan. Hij had ze blijkbaar ook en vond ze geweldig voor het hardlopen in het bos of om gewoon op de werken. Een abonnement neem ik trouwens niet meteen. Ik sport voorlopig met Sporttegoed. Dit is een strippenkaart die je in verschillende sportscholen kunt gebruiken. Ideaal!

* Bewust hardlopen: een sportschool is eigenlijk niets voor mij, dus vanaf morgen start ik met de cursus Bewust Hardlopen in IJsselstein. Ook al staat hardlopen op een heel laag pitje, het kan absoluut geen kwaad om aan mijn houding te werken. Die verkeerde houding en mijn instabiele core/bekken komt immers mijn blessures vandaan. De cursus duurt 10 weken en kent 5 lessen van 2 uur. Ik kom er nog op terug in ieder geval!

* Yoga: mijn klimmaatje en oud-collega Esther geeft yogalessen en ik heb haar gevraagd een persoonlijk programma voor me te maken. De komende weken volg ik wekelijks een uurtje les bij haar en richten we ons vooral op stabiliteit, evenwicht en concentratie. Omdat de lessen één op één zijn, kan er van beide kanten veel feedback worden gegeven. Erg fijn! Woon je in Utrecht, kijk dan vooral eens op haar website: Yogakracht. Ze werkt vanuit huis en alles gaat op basis van vrijgevigheid.

* Corestability: Eens kijken of ik de februari challenge van Stoere Vrouwen Sporten kan volhouden!

* Fietsen: al jaren twijfel ik over de aanschaf van een fiets. Na een aantal collega's gesproken te hebben, ga ik deze maand op zoek naar een racefiets. Fietsen is minder belastend voor mijn knieën en ik kijk er nu al naar uit om in de lente 's avonds na het werk lekker een uurtje te gaan rijden. Van verschillende kanten heb ik al gehoord dat ik vast snel in de Alpen te vinden zal zijn om colletjes te pakken. Die mensen kennen me stiekem te goed. Als een nieuwe sport me goed doet en ik het leuk vind, word ik al snel fanatiek ;-) Maar eerst wil ik gewoon lekker in Nederland kunnen toeren. Wie weet wordt dit mijn nieuwe sport en komt ooit het hardlopen weer ècht terug.


1 opmerking:

  1. Veel plezier met de dingen die je doet en allemaal nog gaat doen wellicht. De aanpak om van de problemen met knieën, heup en core af te komen klinken goed en zullen vast voor succes zorgen. De Fivefingers zijn een prima hulpmiddel bij het aanpassen/verbeteren van je loopstijl en houding.

    BeantwoordenVerwijderen