27 februari 2011

60 jaar televisie

Op 2 oktober 1951 om 20:15 maakt Nederland kennis met een nieuw fenomeen. Staatssecretaris Cals en NTS-voorzitter Kors introduceren de eerste televisie-uitzending. De uitzending zou twee uur gaan duren en verliep nagenoeg zonder problemen.

Dit jaar bestaat televisie in Nederland zestig jaar en de publieke omroep wil samen met het publiek een televisiecanon maken. Op de website tvcanon kun je iedere maand stemmen op een andere categorie. Vorige maand was dit 'talkshow', deze maand is het thema 'spiritualiteit'.

Als ik denk aan mijn favoriete programma's 'van vroeger' (jaren negentig) komen meteen de kinderprogramma's bij me op. Bijvoorbeeld de droomshow, waarin kinderen zich misselijk aten aan negerzoenen en de mini-playbackshow, waarin kinderen werden omgetoverd in hun favoriete sterren. 'De hoogste tijd, de laatste ronde, nog 10 seconden. Nu nog maar een paar en dan... whohohoho, ho, stop, ho!' Iedereen van mijn leeftijd kent vast wil deze zin uit een liedje dat altijd in de droomshow werd gezongen. En ook het 'met z'n allen' van Henny Huisman kennen we nog wel. Verder was ik een echt 'VPRO-kind' en keek ik erg veel kinderprogramma's van deze omroep, maar daarover later nog een log ;).

Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als Youtube en zijn er mensen die de moeite hebben genomen hun oude videobanden om te zetten naar het internet. Kijk en geniet!Wat waren jullie favoriete (kinder)programma's 'van vroeger'?

6 opmerkingen:

 1. Hoiiii, Nou dan wil ik natuurlijk even stemmen op de Miniplaybackshow-aflevering met Frizzle Sizzle. Daar deden mijn balletleerlingen aan mee onder mijn leiding ! Toevallig een paar weken geleden vlak na onze reunie op youtube gezet !
  Zelf keek ik vroeger altijd naar Stuif-es-in. Boy, heb ik zitten meegillen welk kunstwerk Ria Bremer van die waslijn moest halen.
  Later heb ik nog wel eens met haar gewerkt tijdens gezamenlijke actualiteitenuitzendingen.
  Grappig..
  Ik vind de kinderprogramma's van de VPRO ook erg leuk. Vooral de serie De Achtertuin van een paar jaar geleden, waarin Jan Wolkers uitleg gaf over de flora en fauna in zijn tuin op Texel. En laat ik daar nou later voor NOVA nog geweest zijn. Echt bijzonder.
  De taarten van Abel vind ik ook erg leuk.
  En als je dat bovenste fotootje ziet, besef je pas hoe ongelofelijk veel er in die 60 jaar televisie is veranderd !
  Alles goed verder ? Wat doe je momenteel ??

  Groetjes, Lieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanmorgen heb ik een tijdje naar tv gekeken op Max en daar zag je ook allemaal oude programma;s voorbij komen, erg leuk! Jeugdsentiment!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk al die oude kinderpgrogramma's. Wat me zo te binnen schiet is (ook) de Mini Playbackshow, De grote meneer Kaktus Show en Telekids en op woensdagmiddag Vrouwtje Theelepel, Boes, Alfred J. Kwak, Familie Knots, Snorkels, Freggels, etc. :-)

  Een fijne donderdag!
  liefs Insoon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hamelen vond ik erg leuk en alle muziekprogramma's zoals Toppop.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. OT: ik ga komende vrijdag een week naar Texel toe :-)

  Een fijne dinsdag!
  liefs Insoon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kom je even een hele leuke dag wensen en dankjewel voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen