14 december 2010

Kerstfilms

In december krijg ik altijd de neiging dezelfde films te kijken. Er zijn twee soorten kerstfilms: de romantische film en de kinderfilm. Een kerstfilm hoeft niet percè over kerst te gaan. Zo is een winters decor of een beetje magie ook genoeg. Het gaat er om dat je een goed gevoel krijgt bij de film. Zo gaan de films The Holiday en Love Actually over liefde: onmogelijke liefdes wel te verstaan. En natuurlijk vindt iedereen in beide films de liefde. In beide films staat kerst ook centraal en het feit dat mensen met de feestdagen niet alleen willen zijn. Een andere film in dezelfde categorie is Alles is liefde. Dit keer geen kerstsfeer, maar een Sinterklaassfeer. Wederom is iedereen op zoek naar liefde. Liefde in de zin van verliefdheid, maar ook in de zin van familieliefde.

The Muppet Christmas Carol

In de categorie 'kinderfilm' is er één reeks die ik ieder jaar weer moet zien tijdens de kerst: Harry Potter! Ieder jaar wordt het er eentje meer, maar het blijft zo leuk. Hetzelfde geldt voor Home Alone I. Alleen het verhaal al: klein jongetje wordt vergeten door zijn familie en blijft in zijn eentje in een heel groot huis achter. Zonder ouders - en dus zonder regels - beleeft hij de kerst van zijn leven. Maar dan komen twee boeven zijn rust verstoren...

Wat zijn jullie favoriete kerst/decemberfilms? En waarom?

6 opmerkingen:

 1. De Sissi-films en Mary Poppins! In beide films wordt geloof ik niet eens kerst gevierd, maar omdat ze elk jaar rond de kerstdagen op televisie komen, heb ik er inmiddels een heel sterke kerstassociatie bij. En ook een beetje jeugdsentiment.

  Mary Poppins heeft veel mooie liedjes en zo'n magisch kindersfeertje. Past dus goed bij de kinderfilms-categorie.

  En Sissi, ach ja... Dat is een beetje mijn zwak voor zoetsappige kostuumfilms. En Romy Schneider natuurlijk. Ken je die?

  Ik heb er al helemaal zin in met al die leuke films op tv! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het met 'Gremlins', dat vind ik echt een kerstfilm. Overigens heb ik laatst wel wat nieuwe kerstfilm-dvd's besteld. Toch maar eens mijn kennis van kerstfilms vergroten..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb niet echt een favo kerstfilm...maar als je het over een echte kerstfilm hebt dan is Love Actually wel een leuke film! Zelf kijken wij al jarenlang met de kerst naar Lord of the Rings...geen kerstfilm, maar voor ons wel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooo er zijn zoveel kerstfilms die ik leuk vindt. maar Home Alone is leuk idd. Ik heb ze nu allemaal voor Fré. hebben we weer wat te kijken in de vakantie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Binnenkort zullen er vast weer veel Kerstfilms op de tv te zien zijn. 'Home Alone' blijft leuk hè... en ik vind de musical 'Annie' ook altijd mooi om te zien :-)

  Een fijne woensdag!
  liefs Insoon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha... heel herkenbaar, die kerstfilms. Mijn favorieten: Love actually, Bridget Jones, Amelie, Harry Potter.

  O.T. die geurkaarsjes zijn van Brise appel/ kaneel. Zitten in rood/ roze glaasjes met hulstblaadjes erop. Ze zijn bij de Blokker in de aanbieding voor 1,89

  BeantwoordenVerwijderen